Memorialisme Èpic : Visita de diversos espais de memòria de Girona

El passat 29 de setembre varem visitar diversos espais de memòria a Girona i varem recórrer la ruta Walter Benjamin a Portbou. Les previsions meteorològiques havien anunciat un dia de pluja. A les 8 del matí varem sortir des del Pont de la Llibertat camí de Girona. La pluja va fer acte de presència en aquell moment i ens va acompanyar tota la jornada.

L’interès dels espais i la ruta no van desmerèixer en cap moment. Amb unes condicions ambientals molt adverses que ens van fer anar xops força temps, varem viure moments emotius. En el memorial de la fosa comuna, al cementiri de Girona, sota els paraigües, la guia va llegir un text del periodista Carles Rahola, publicat al diari Autonomista (1938). Escoltàvem la seva veu, el missatge i la pluja. Acte seguit l’Associació Memorial Democràtic Treballadors SEAT, co-organitzadora de la visita, va fer una ofrena floral en nom de tots els assistents.

A de Portbou les condicions meteorològiques van empitjorar. Això no va desanimar a la majoria dels assistents, fet que va sorprendre, a la Silvina i el Raimon, guies del MUME. Tot i la pluja, acompanyada de forta tramuntana, les i els més agosarats i agosarades van pujar al Coll de Belitres i contemplar, encara que només fos un instant, les vistes del pas fronterer i el memorial dedicat a l’exili, amb fotografies del Manuel Moros, immortalitzant l’èxode republicà.

La ruta va acabar davant l’escultura “Passatges” de Dani Karavan, dedicada a Walter Benjamin. Les vicissituds del filòsof alemany del seu periple d’exili a Europa fugint del feixisme alemany també ens convidà a la reflexió.
Les ganes dels assistents de conèixer el nostre passat i la de recordar esdeveniments importants estaven per sobre de les dificultats imposades per la meteorologia. La pluja constant, a cops intensa, el vent i la tramuntana no van ser suficients per aturar-los. Si s’ha de posar algun qualificatiu a la jornada seria el de “memorialisme èpic”.

Enllaç amb les fotos de l’excursió

https://picasaweb.google.com/107871014897890887351/CanRieraEspaiMemoriaLHospitaletVisitaGironaIRutaWalterBenjaminAPortbou?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOLA6Ka-_L32Ug&feat=directlink

Deja una respuesta